LET OP !!

Informeer altijd vooraf bij de zorgverzekeraar mbt wachtjaar en kosten.
Kijk of de orthodontist wel of niet een wachtlijst hanteert?

Vanaf 2020 hanteren steeds meer zorgverzekeraars een wachtjaar voor het verzekeren van orthodontie in de aanvullende verzekering.

Bij verzekeringen met een wachtjaar moet je eerst een een jaar verzekerd zijn, voordat je recht hebt op de vergoeding vanuit de verzekering.

Je kunt zo’n aanvullende verzekering pas afsluiten per 1 januari en dan gaat het wachtjaar pas in.

Dit blijkt voor veel mensen een verassing tijdens het eerste consult nadat ze zijn verwezen voor een beugel.


Stel een kind van 11 jaar, groep 8, komt in februari voor een eerste consult bij de orthodontist. Het gebit wordt bekeken en het blijkt verstandig om een beugel te nemen.

Eigenlijk zou er ook al vrij snel begonnen kunnen worden. Dat is mooi, want in groep 8 vinden de meeste kinderen een beugel nog cool.

Heel vaak komt het dan tegenwoordig voor dat de ouders/verzorgers er achter komen dat ze geen aanvullende verzekering hebben die orthodontie dekt.

Als ze dan hun verzekeraar bellen om dat in orde te maken, horen ze voor het eerst over het wachtjaar.

Concreet betekent dat het volgende: ze kunnen dan pas per 1 januari van het volgende jaar een aanvullende verzekering afsluiten, maar dan begint de dekking voor orthodontie pas na het wachtjaar, dus nog een jaar later.

Het kind uit het voorbeeld is dan inmiddels 13 jaar en zit al in de tweede klas van de middelbare school voordat er met de beugel gestart kan worden.

Sommige ouders kiezen er dan wel eens voor om toch eerder met de behandeling te beginnen en dragen de eerste kosten zelf.

Anderen overwegen om in december over te stappen naar een andere verzekeraar die geen wachtjaar hanteert.

Weer anderen dragen de kosten zelf en zien zelfs af van een aanvullende verzekering.


Binnen de Jeugdtandarts proberen wij ouders er tijdig op te wijzen dat een beugel mogelijk nodig zal zijn.

Hierbij is het belangrijk om te weten dat het in de meeste gevallen zeker niet nodig is dat alle melktanden gewisseld moeten zijn om met een beugel te kunnen beginnen.

Zeker bij meisjes met een overbeet beginnen orthodontisten het liefst met de beugelbehandeling voordat de groeispurt voorbij is.

Als vuistregel geldt dat de groeispurt voorbij is als een meisje voor de eerste keer ongesteld is geweest.

Op deze manier zorgt u ervoor dat ouders de gelegenheid hebben om op tijd de nodige aanpassingen te doen aan hun verzekering voordat hun kind de beugel echt nodig heeft.


Team Jeugdtandarts Beuningen & Waalsprong

Geschreven door: Isabelle
op: 29 maart 2022
"Super professioneel Team"

– Susan Vleeming

"De juiste aanpak en Deskundigheid"

– Tijn Maaskamp