Je gebit op vakantie

Ga altijd goed voorbereid op vakantie

Iedereen wil wel graag eens op vakantie. Of het nu alleen of met de hele familie is, een citytrip betreft of een paar weekjes buitenland, u wilt natuurlijk met een gerust hart en goed voorbereid vertrekken en uiteraard is een goede voorbereiding het halve werk…

Wat neemt u allemaal mee?

Ten eerste staan uw ticket, paspoort en identiteitskaart bovenaan op uw prioriteitenlijstje. Natuurlijk kunt u de hele wereld rondreizen met uw creditcard, maar het is dan wel raadzaam om hem eerst te laten activeren voor het buitenland. Het kan ook voorkomen dat uw creditcard niet werkt in een vreemd land. In zulke gevallen zult u vast blij zijn dat u contant geld bij de hand heeft voor bijvoorbeeld een restaurant, leuke activiteiten, autoverhuur en wat dies meer zij. Uiteraard kunt u uw geld claimen wanneer u weer in Nederland bent. Maar, in de meeste gevallen heeft uw reisverzekeraar een app beschikbaar, waardoor u uw geld direct kunt claimen terwijl u nog in het buitenland verblijft. Dit kunt u namelijk doen door een foto van de nota te versturen.
Als u op vakantie gaat is het verstandig om ook dan aandacht te besteden aan uw hygiëne! Uw eigen (elektrische) tandenborstel, oplader voor mobiel en tandenborstel, tandpasta, tandenstokers, ragers en flosdraad mogen daarom niet ontbreken in uw koffer. Algemene pijnstillers, zoals Paracetamol en Ibuprofen kunnen erg goed van dienst zijn wanneer u plotselinge kiespijn of een ontsteking heeft opgelopen. Neem dus daarom ook het telefoonnummer van uw tandarts, De Jeugdtandarts én dat van uw verzekeraar mee, zodat zij altijd op de hoogte blijven van uw klachten. Als u in een vreemd land bent waar men een andere taal spreekt, is het een echte aanrader om een complete lijst met een overzicht van allergieën voor diverse antibiotica in de juiste taal op te stellen.
Een tip van De Jeugdtandarts is om uw halfjaarlijkse of 3-maandelijkse controle vóór uw vakantie te plannen. Zo kunt u de meeste tandklachten voorkomen wanneer u in het buitenland bent.

Tandklachten op vakantie, wat nu?

Voordat u op vakantie gaat, is het altijd goed te weten wat uw zorgverzekering allemaal vergoedt in het buitenland. Of u nou slechts een weekendje weggaat voor het werk of school of om gewoon te ontspannen met uw gezin. Want, vervelender dan ziek worden op vakantie zijn kiespijn of ontstekingen en afgebroken tanden of kiezen! Sluit daarom een goede reisverzekering (met aanvullende verzekering) af bij uw verzekeraar. Ga ook na of deze tandheelkundige zorg vergoedt. Wanneer u kiespijn krijgt of andere klachten heeft tijdens uw vakantie kunt u dan de behandelkosten bij uw reisverzekeraar indienen. Let wel, de kosten worden alleen vergoed als u nog geen klachten had toen u op vakantie ging. Heeft u bijvoorbeeld een tand of kies gebroken door een val of tijdens het eten en doet dit vreselijk pijn, dan biedt de reisverzekering wel uitkomst. Laat u dus eerst goed informeren over tandheelkundige zorg in het buitenland. Om te weten tot welk bedrag uw reisverzekering de tandarts vergoedt bekijkt u eerst nauwkeurig de voorwaarden van uw verzekering.
Uiteraard kunt u ook vanuit het buitenland De Jeugdtandarts van maandag t/m zaterdag makkelijk bereiken als u informatie wilt winnen over uw tandklachten.
Stel u bent, genietend van uw vakantie in het buitenland, op het strand of bij het zwembad en krijgt plotseling enorme kiespijn. De pijn is aanhoudend en wordt met de dag erger. U besluit dan om de lokale tandarts te bezoeken en het blijkt dat het om een ontsteking gaat die gauw behandeld dient te worden. Dekt uw reisverzekeraar tandartszorg in het buitenland? Er is een aantal verzekeraars dat de kosten van spoedeisende tandheelkundige hulp in het buitenland tot een bepaald maximumbedrag vergoedt via uw aanvullende verzekering. Uiteraard zijn tandheelkundige ingrepen in een paar landen wat goedkoper zoals bijvoorbeeld in Turkije, maar in sommige landen zijn de kosten ook hoger.

Vergoedt de verzekeraar tandartskosten in het buitenland?

Als u op vakantie in het buitenland bent wordt alleen spoedhulp gedekt. Let er wel op dat de meeste reisverzekeraars een maximumvergoeding tussen € 200 en € 500 hanteren. Deze kosten worden alleen gedekt als u nog geen klachten had op het moment van vertrek. Als er bijvoorbeeld een stukje tand of kies breekt terwijl u geniet van een hapje, dan worden de kosten wel door de reisverzekering vergoed. Er wordt eerst nagegaan of de benadeling niet tot na uw vakantie kan worden uitgesteld. Maar heeft u veel pijn aan de afgebroken tand, dan betekent dit dat uw klacht snel moet worden verholpen en deze dus niet kan wachten tot na uw vakantie.

Sluit een goede verzekering af

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Gaat u op vakantie of voor uw werk of studie naar het buitenland? Ook daar is het van groot belang dat u verzekerd bent van goede zorg. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Verzekerd via OHRA Zorgverzekering

Met de OHRA Zorgverzekering mag u altijd zelf uw zorgverlener kiezen. U heeft de keuze tussen Basisverzekering, Basisverzekering + OHRA Sterk en Basisverzekering + OHRA Extra Aanvullend. Uiteraard kiest u voor extra vergoedingen een aanvullende verzekering en een tandartsverzekering.
Als u op vakantie gaat is het bovendien ook handig om te weten op welke zorg u kunt rekenen. Heeft u tijdens uw verblijf in het buitenland spoedeisende zorg nodig? Met een aanvullende verzekering of reisverzekering van OHRA kunt u deze kosten vergoed krijgen. De extra dekking Geneeskundige kosten is de perfecte aanvulling op uw reisverzekering. Een spoedbehandeling in het buitenland na een ongeval kan zelfs tot € 500,- worden vergoed.

Vergoeding zorgverzekering AnderZorg

Gaat u binnenkort op reis? Of het nu voor een lange of korte periode is, u wilt graag onbezorgd vertrekken! Vraag dan uw Europese zorgkaart aan bij AnderZorg. Met uw pasje kunt u in het buitenland bewijzen dat u in Nederland verzekerd bent en daardoor heeft u recht op dezelfde medisch noodzakelijke hulp als de inwoners van het desbetreffende land. U hoeft op vertoon van dit pasje de kosten niet eens zelf voor te schieten.
De Basisverzekering van AnderZorg vergoedt medisch noodzakelijke zorg in het buitenland tot maximaal het Nederlandse tarief. Dit betekent dat u soms wel moet bijbetalen omdat de gezondheidszorg in sommige landen veel duurder is dan in Nederland.

Zorgeloos genieten met Menzis zorgverzekering

Zorgeloos genieten van uw vakantie begint met een goede reisverzekering! Bij Menzis zorgverzekering kunt u kiezen voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Als Menzis-verzekerde profiteert u ook nog eens van 20% korting bij het afsluiten van uw verzekering.
Hoe zit het met een spoedbehandeling in het buitenland? Neem uw Europese Zorgkaart mee op vakantie en u bent verzekerd van medisch noodzakelijke zorg bij eventuele ongelukken of andere onvoorziene omstandigheden. Menzis behoort tot de top 5 van grootste zorgverzekeraars in Nederland. Vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland valt onder dezelfde voorwaarden als in het aanvullende pakket dat u heeft afgesloten.
Met Univé verzekeringen op vakantie
Om onbezorgd van uw vakantie te genieten kunt u uw Univé Zorg Select polis uitbreiden met een aanvullende verzekering. Gaat u slechts één keer per jaar op vakantie of af en toe een weekendje weg? Met de kortlopende reisverzekering van Univé verzekert u iedere vakantie afzonderlijk. Compleet, gemakkelijk én online! Met de standaarddekking bent u bij Univé tevens verzekerd van professionele hulp bij ziekte, een ongeluk of overlijden. Bij Univé kunt u kiezen voor een aanvullende dekking zoals de werelddekking, annuleringsverzekering, wintersportdekking en medische kosten. Univé biedt daarnaast dag en nacht hulp via de Univé Alarmcentrale. Erg handig bij ongevallen!

Kies voor PNOzorg

Met de Basisverzekering van PNOzorg heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene noodzakelijke zorg. Dus ook wanneer u op vakantie bent in het buitenland,of u nu in Frankrijk bent of in een geheel ander werelddeel. Let er wel op dat de kosten van landen zoals Canada, Zwitserland, Japan, China en enkele Zuid-Amerikaanse landen hoger zijn dan in Nederland zelf. Ook in landen als Griekenland en Spanje heeft u te maken met hogere kosten.
PNOzorg heeft twee mogelijkheden waarbij u verzekerd bent van goede zorg voor onverwachte medische kosten:
– een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten
– een aanvullende verzekering van PNOzorg
Met een aanvullende verzekering van PNO zorg krijgt u bij onvoorziene spoedeisende behandelingen tot maximaal twee maal het Nederlands tarief voor de behandeling vergoed.

Ditzo Zorgverzekering

Gaat u naar het buitenland voor werk of gewoon op vakantie? Laat u zich dan eerst goed informeren of uw verzekeraar spoedeisende behandelingen vergoedt. Ditzo Zorgverzekering is dagelijks, 24 uur per dag, te bereiken via +31 (0)20 651 51 51. Ditzo biedt u hulp en advies via SOS International, wat er ook gebeurt! Daarnaast zoekt zij direct een zorgverlener in de buurt van uw verblijfplaats indien medische hulp noodzakelijk is. Zorg er wel voor dat u uw Ditzo Zorgpas bij de hand heeft wanneer u naar het buitenland gaat. Dit pasje is namelijk ook uw Europese gezondheidskaart (EHIC) en geeft u recht op medische zorg in het buitenland en u hoeft de zorgkosten niet eerst voor te schieten.
In het buitenland vergoedt de basisverzekering van Ditzo slechts spoedeisende hulp tegen het Nederlandse tarief. Als u voor een aanvullende verzekering kiest worden ook uw kosten voor eventuele spoedeisende hulp vergoed, ongeacht of u binnen Europa blijft of naar een EER of een verdragsland gaat.

Goed voorbereid met Zilveren Kruis Achmea op vakantie

Gaat u naar het buitenland? Even lekker op vakantie of misschien voor het werk of studie? Met Zilveren Kruis bent u er zeker van dat u goed voorbereid op reis gaat. Met een reisverzekering bent u niet alleen verzekerd tegen schade en diefstal, maar ook tegen kosten voor spoedeisende zorg. Als bewijs dat u bij Zilveren Kruis bent verzekerd krijgt u een zorgpasje mee. Uiteraard vergoedt de basisverzekering alleen kosten voor spoedeisende zorg tegen het Nederlandse tarief. Combineert u uw reisverzekering met de dekking Medische kosten, dan bent u goed verzekerd voor alle zorgkosten. Als u een aanvullende verzekering heeft op uw basisverzekering is de dekking Medische kosten niet meer nodig. En, met de gratis Vakantiedokter app heeft u altijd medisch advies van een specialist op zak!

Goede verzekering met FBTO

Wordt u ziek of krijgt u een ongeluk tijdens uw vakantie? Als u bij FBTO bent verzekerd kunt u dag en nacht bellen naar het telefoonnummer is +31 (0)58 234 56 50. Hulp geldt alleen voor spoedeisende zorg waarbij deze niet kan wachten tot u weer in Nederland bent. FBTO kent twee regelingen voor een vergoeding:
– Volgens uw basisverzekering en de aanvullende module Zorg in het buitenland
– Volgens de vergoedingsregels van het land waar u de zorg krijgt. Bijvoorbeeld met de EHIC
Met een basisverzekering worden in het buitenland de medische kosten vergoed op basis van de in Nederland geldende tarieven. Dit is uiteraard bij iedere verzekeraar hetzelfde, want de basisverzekering wordt door de overheid vastgesteld, maar vaak liggen de kosten van medische hulp in het buitenland wat hoger dan in Nederland. U kunt dan met een reisverzekering de module Aanvullende ziektekosten activeren als u naar het buitenland gaat. Met deze module krijgt u vergoedingen tegen de werkelijk gemaakte kosten.

Bewuztverzekerd

Met Bewuzt Buitenland gaat u altijd goed verzekerd op vakantie. Op basis van Nederlandse, marktconforme tarieven krijgt u spoedeisende hulp in het buitenland vergoed. Wat gebeurt er als de kosten in het buitenland uiteindelijk hoger zijn? Voor zulke gevallen kunt u kiezen voor de aanvullende optie Buitenland Goed of Buitenland Beter.
De Bewuzt Buitenland-reisverzekering komt goed van pas als u acute zorg nodig heeft. U bent hiermee niet verzekerd voor een reddingsoperatie of voor een zogeheten gipsvlucht. Gaat u bijvoorbeeld buiten de pistes skiën of besluit u te gaan diepzeeduiken? Voor extreme sporten geldt bij Bewuzt geen uitsluiting, maar let er wel op welke reisverzekering u afsluit.

Zorgeloze vakantie met VGZ

Iedereen wil graag een zorgeloze vakantie. Maar het kan natuurlijk altijd overkomen dat u met spoed medische zorg nodig hebt. Een ongeluk schuilt nu eenmaal in een klein hoekje. Met een reisverzekering van VGZ bent u goed verzekerd tegen hoge medische kosten in het buitenland, verloren of gestolen bagage, autopech en meer.
Moet u in het buitenland worden opgenomen in het ziekenhuis? Bel dan altijd eerst de VGZ Alarmcentrale via 0031 40 297 55 50.

Uw gebit verdient te allen tijde een goed onderhoud!

Om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen is het zeer belangrijk om uw gebit goed te onderhouden. Op, rond en tussen de tanden en kiezen ontstaat er namelijk tandplak die regelmatig weggehaald dient te worden. Ook wanneer u lekker van uw vakantie in het buitenland geniet verdienen uw tanden en kiezen optimale zorg. Gebruik altijd de juiste tandenborstel, bij voorkeur een elektrische voor een goed onderhoud. Hiermee maakt u de buitenkant van de tanden en kiezen schoon. De Jeugdtandarts raadt u aan om minimaal 2 maal daags 2 minuten te poetsen met een tandpasta die fluor bevat, zoals Elmex en Sensodyne. Maar, alleen poesten is niet voldoende! Gebruik ook ragers, stokers en flosdraad om de voor- en achterzijde van de tanden en kiezen schoon te maken. Dit doet u 1 tot 3 keren per dag.

Spoelen met leidingwater

Als u in het buitenland bent, bestaat er soms twijfel of het leidingwater wel geschikt is om uw mond te spoelen en/of uw tanden te poetsen. In veel vakantielanden is de waterzuivering niet op orde waardoor uitwerpselen en ziekmakende bacteriën in het water kunnen achterblijven. Een gevolg hiervan kan vakantiediarree zijn. U kunt met het leidingwater wel uw mond spoelen, maar zorg er voor dat u dit niet doorslikt. Als u toch nog twijfelt over het gebruik hiervan, kunt u als alternatief flessenwater gebruiken.

Vermijd zuurhoudende producten

Wanneer u op vakantie bent, is het in de meeste gevallen de bedoeling om erop los te gaan. De Jeugdtandarts raadt u aan om zuurhoudende drankjes te vermijden of om deze niet te veel te gebruiken. Deze kunnen schadelijk zijn voor het gebit. Frisdranken, zoals Coca Cola, fris- en sportdranken, bevatten fosfor-, citroen- of appelzuur. Ook alcoholische mixdranken en de meeste rode en witte wijnen bevatten zuur. Door de toegevoegde suiker of zoetstof proeft u de zure smaak niet, maar de werking van het zuur wordt niet geneutraliseerd. Door al het zuur kan tanderosie ontstaan die op zijn beurt nare gevolgen kan hebben voor uw gebit. Niet alleen frisdranken bevatten overtollig zuur, maar ook diverse etenswaren.
Een handig tipje is om na het drinken en eten van zure producten minstens een uur te wachten voor u uw tanden poetst. Door het toegevoegde zuur wordt de binnenste laag van het tandglazuur wat zachter, waardoor u het er gemakkelijk af kunt poetsen. Daarnaast is het ook handig om te weten dat u niet uren over een zoet of zuurhoudenddrankje moet doen, maar het bijvoorbeeld binnen een kwartier opdrinkt.

Geschreven door: Isabelle
op: 11 juli 2016
"Super professioneel Team"

– Susan Vleeming

"De juiste aanpak en Deskundigheid"

– Tijn Maaskamp