Een ongeluk zit in een klein hoekje

Tijdens het spelen, tijdens het fietsen, tijdens de gymles…

Er kan altijd iets gebeuren waardoor jouw kindje valt en er schade ontstaat aan het gebit. Weet jij wat je moet doen als er een tand uitvalt of als deze scheef zit? Hieronder geven wij tips over hoe je per situatie kunt handelen.

De tand is eruit

Is het een melktand? Ga zo snel mogelijk naar de tandarts. De tandarts kan beoordelen of er een reparatie nodig is. Plaats de tand NIET terug.

Uitgeslagen tand bewaren

Bewaar de tand dan in de mond (bijvoorbeeld tussen de wang en kiezen) of bewaar de tand in wat melk. Ga direct naar de tandarts. De tandarts kan beoordelen of er een reparatie nodig is.

Bloeding rondom het tandvlees

Bij een bloeding rondom het tandvlees zit de tand waarschijnlijk los en is het verstandig om dit door de tandarts te laten controleren. Bij voorkeur dezelfde dag nog.

De tand zit los

Een losse tand hoeft geen problemen op te leveren maar het is wel verstandig om er zo snel mogelijk door de tandarts naar te laten kijken. Bij voorkeur dezelfde dag nog.

De tand is naar binnen geslagen

Probeer de tand NIET zelf terug naar de goede plek te verplaatsen, maar ga zo snel mogelijk naar de tandarts. Ook als het nog om een melktand gaat.

Zwelling aan de buitenkant van de mond

Bij een zwelling aan de buitenkant van de mond mag er altijd gekoeld worden. Het is soms moeilijk te zien waar het bloed vandaan komt. Soms lijkt er niets mis te zijn met de tanden, maar er kan een scheur in het tandvlees zitten en dit moet gehecht worden. Maak daarom altijd een afspraak bij de tandarts.

Voor eerste hulp naar de tandarts

In alle gevallen geldt: geen paniek, maar ga zo snel mogelijk naar de tandarts.
Ook als de kinderen op het kinderdagverblijf, school of buitenschoolse opvang verblijven, hoeft er niet op de ouders gewacht te worden, maar kunnen kinderen met gebitsongevallen altijd bij ons terecht.

Geschreven door: Isabelle
op: 15 september 2022
"Super professioneel Team"

– Susan Vleeming

"De juiste aanpak en Deskundigheid"

– Tijn Maaskamp