Interview met tandarts Maud

Afbeelding tandarts maud

We hebben haar bereid gevonden een aantal vragen te beantwoorden, zodat de patiënten haar wat beter kunnen leren kennen.

Maud, kun je om te beginnen wat over jezelf vertellen? Over je achtergrond en je hobbies etc. Zo hebben de patiënten en ouders/verzorgers een beetje een indruk van de persoon achter tandarts Maud.

Ik ben 25 jaar en ben in 2008 naar Nijmegen verhuisd toen ik daar met de studie Tandheelkunde begon. Hockey, tennis, zeilen en naar theater gaan vind ik erg leuk en daarnaast doe ik graag gezellige dingen met vriendinnen.

Inmiddels ben je alweer een maand of vijf werkzaam bij de Jeugdtandarts. Is dit je eerste job als tandarts? Heb je hiervoor elders gewerkt, ander werk gedaan of alleen gestudeerd om tandarts te worden?

Dit is mijn eerste baan als tandarts. Naast mijn studie heb ik niet gewerkt, maar ben ik wel actief geweest bij studie- en enkele studentenverenigingen.

Hoe kwam je erop om te gaan studeren voor tandarts? Wilde je dat al je hele leven? Of kwam het spontaan in je op?

Heel lang heb ik Geneeskunde willen studeren. Totdat ik, toen ik 17 jaar was, in een tijdschrift over verschillende (para)medische studies las. Ik had nooit aan Tandheelkunde gedacht, maar werd meteen erg enthousiast en nieuwsgierig na het lezen over Tandheelkunde.
Ik ben daarna naar de open dag van Tandheelkunde geweest en heb meegekeken bij enkele tandartsen (ook bij Lutz!). Toen wist ik zeker dat ik Tandheelkunde wilde studeren.

Waar heb je gestudeerd en hoe heb je de studietijd ervaren?

Ik heb aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gestudeerd. Tijdens de studie heb je veel contacturen, waardoor je je jaargenoten goed leert kennen. Daarnaast werden er vanuit de studievereniging ook vele gezellige activiteiten georganiseerd, zoals de wekelijkse borrel, citytrips, zeilenweekenden, hockeytoernooien en rally’s.
Ik ben hierbij ook actief geweest in enkele commissies en ik heb meegeholpen bij open dagen en congressen. Doordat ik hiernaast ook bij een studentenvereniging, studentenhockey- en studentenzeilvereniging heb gezeten, heb ik ook buiten Tandheelkunde veel gezellige jaren gehad. Mijn studietijd was naast een leerzame ook een hele gezellige tijd.

Heb je stage gelopen in Nederland? Of daarbuiten? Kun je iets meer vertellen over je stageperiode? Mocht je toen reeds alle voorkomende tandheelkundige behandelingen zelfstandig uitvoeren?

Ik heb stage gelopen bij verschillende disciplines in de tandheelkunde, namelijk mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, orthodontiepraktijk, praktijk voor kindertandheelkunde, een verzorgingstehuis, Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde en een algemene praktijk.
Tijdens deze stages heb ik o.a. controles gedaan, vullingen gelegd, tanden getrokken en wortelkanaalbehandelingen gedaan. Verder heb ik vanaf het tweede studiejaar op de faculteit patiënten behandelend, waarbij ik alle tandheelkundige behandelingen heb uitgevoerd.

Wist je vanaf het begin van je studie al dat je je wilde richten op kinderen en jong-volwassenen?

Al voordat ik Tandheelkunde ging studeren heb ik een dagje meegelopen bij de Jeugdtandarts, omdat mij de kindertandheelkunde erg leuk leek. Dit werd toen bevestigd.

Heb je tijdens je studie je ook nog apart gespecialiseerd in het omgaan met kinderen in de stoel?

In het vierde jaar van mijn studie konden wij een richting kiezen waarin we ons in het 5e en 6e jaar meer wilden verdiepen. Ik heb voor de richting Kindertandheelkunde en Orthodontie gekozen.
Ik heb de laatste twee jaar hierin zowel theorie als praktijkervaring opgedaan. Daarnaast heb ik me ook verdiept in gnathologie (kaakgewrichtsklachten) en oncologie patiënten.

Wat was jouw motivatie om te solliciteren bij de Jeugdtandarts?

Voordat ik Tandheelkunde ging studeren heb ik meegekeken bij de Jeugdtandarts in Beuningen. Ik kende de praktijk dus al een beetje en was erg enthousiast.
In mijn laatste studiejaar ben ik met een aantal jaargenoten op praktijkbezoek geweest bij de Waalsprong in Lent. Dit is natuurlijk een ontzettend mooie en unieke praktijk en daardoor een erg leuke werkomgeving.

Nu je bijna een half jaar hier werkt: is het zoals je had verwacht? Of overtreft het je verwachtingen?

Ieder kind is anders, maar ze zijn vaak heel spontaan en zeggen meteen wat er in hen op komt. Juist dit spreekt mij erg aan en levert leuke en grappige situaties op.
Dit maakt het werk erg plezierig, uitdagend en afwisselend.

Wat geeft jou het meeste voldoening in je werk?

Ik vind het erg leuk als het lukt om een kind dat tijdens het eerste bezoek niet mee wil werken behandelbaar te krijgen en uiteindelijk zelfs met plezier naar de tandarts gaat. Dat geeft mij voldoening.

Hoe ziet jouw “doorsnee” werkdag eruit?

Op een doorsnee werkdag voer ik controles uit, maak ik laklaagjes en vullingen en ook zie ik kinderen met een pijnklacht of moet ik een tand trekken.
Daarnaast heb ik een adviserende rol voor deze kinderen en hun ouders met betrekking tot mondhygiëne, voeding en gebitsontwikkeling. Doordat alle kinderen anders zijn en anders reageren is elke dag anders.

Wat is jouw visie op de invloed van de “gezondheid” van de mond op de algehele gezondheid van mensen?

De mondgezondheid is een onderdeel van de algemene gezondheid van de mens gedurende het hele leven. De basis van een goede mondgezondheid wordt gelegd in de jeugdjaren. Wij willen alle kinderen hierbij helpen.
In de mond zitten veel bacteriën die op de langere termijn eventueel schadelijk kunnen zijn. Als er een overvloed is aan de slechte bacteriën kunnen deze via de bloedbaan ook elders in het lichaam komen en schade aanrichten. De mondgezondheid heeft dus invloed op de algemene gezondheid.

Naast goed tandenpoetsen: heb je nog een originele en nuttige tandheelkundige tip voor de lezers en lezeressen?

Let ook op het aantal eet-en drink momenten (maximaal 7 per dag) en soort voeding. Kom bovendien regelmatig naar de tandarts voor controle, zodat de kindermond gezond blijft en het altijd een feestje is om naar de tandarts te mogen gaan!

Dankjewel Maud, voor je antwoorden!

One Review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *